Владимир Зарев представя новата си книга „Чудовището“ във Велико Търново

Мисия

12-10-2019, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Писателят ще гостува в РНБ“ П.Р.Славейков“

Писателят Владимир Зарев ще гостува за втори път във Велико Търново тази година. След участието му в поредицата „Открий български писател” през април, авторът се завръща в старата столица, за да представи последната си книга. Събитието ще е на 22 октомври от 17,30 часа в Читалнята на РНБ „П. Р. Славейков“  на ул. „Иванка Ботева“ № 2.

Четири години след  „Орлов мост“ писателят издаде „Чудовището“ . Книгата излезе  по-рано през 2019-а.  Творбата е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов между опитен писател и млада журналистка, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Владимир Зарев определя романа като биографичен за неговото поколение. Редакторът Стойо Вартоломеев открива сходства със „Записки от подземието“ на Достоевски, където човека е представен в неговата противоречивост и двуполюсност, и със „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте.  Според него „Чудовището“ носи елемент на класичност.

Владимир Зарев е автор, който има особено висок принос към българската литературна традиция. Трилогията му „Битието“, „Изходът“ и „Законът“ е обемна сага за рода Вълчеви, позната и от телевизионния сериал „Дървото на живота“. Романът му „Разруха“ е обявен от германската литературна критика за „най-доброто, написано  за прелома в Европа от 1989 г.“

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов