Писмо на 2 000 години от Никополис ад Иструм оживява чрез проект

Мисия

13-10-2019, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посланието от миналото е от императорите Септимий Север и Каракала

Сдружение „Бъдеще за Никюп“, със съдействието на кметство Никюп и Регионален исторически музей -Велико Търново, спечели проект „Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране. Времетраенето му е 12 месеца.

Писмото на двамата императори е запечатано за поколенията върху камък. Надписът е открит през 1923 г. натрошен на парчета и със следи от огън. Посланието му е от голямо значение за историята на античния град Никополис ад Иструм и Римската империя като цяло. Запазването и експонирането на надписа ще обогати неповторимата атмосфера на един от най-добре запазените антични градове у нас – Никополис ад Иструм. Това ще окаже благоприятно въздействие върху близкото с. Никюп, което носи в името си съставка от величественото название на древния Никополис, обясняват авторите на проекта.

С проекта се цели запазване и експониране на важен за историята на Римската империя паметник и интегрирането му в автентична среда, отразяващо се на културния облик на България и на местната общност в с. Никюп. С осъществяването на този проект ще бъдат подобрени състоянието и достъпността на един важен паметник на античната култура по българските земи.

„Досега писмото, макар и фрагментирано, се пазеше изключително добре. Сега вече ще бъде показано на подобаващо място“, поясни за Общинското радио д-р Иван Църов, директор на РИМ.

Цялостният резултат от проекта ще допринесе за повишаване на туристопотока в римския град, което ще се отрази благоприятно и на местната общност в с. Никюп. Това ще доведе до качествено подобрение на туристическия продукт, свързано с устойчиво развитие на управлението на античния град.

Целта е и подходящо съхраняване и подобаващо експониране на едно послание на близо 2 хил. години в автентичната му среда. Нов елемент в интегрираната структура на Никополис ад Иструм, който ще стане обект на внимание на посетителите, интересуващи се от културния туризъм на България. Задълбочаване на връзката между обект на културното наследство и местната общност в с. Никюп. Табела с оригиналния текст, преводи на български и английски език, поставена до надписа, ще направи достъпно неговото послание за по-голям кръг от хора.

Дейностите по проекта ще бъдат под вещото методично ръководство на специалисти от Регионален исторически музей–Велико Търново.

Официалната церемония по награждаването и подписването на договора е насрочена за началото на ноември в София. Проектът е одобрен по програма на „ЛИДЛ България“. За трета поредна година чрез най-голямата си социално отговорна инициатива компанията ще финансира проекти в четири тематични области. Тази година събраният фонд е на стойност 155 000 лева. Ще се подпомогнат 22 проекта в цялата страна, сред които и този на „Бъдеще за Никюп“. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов