В Стрелец за шеста година посрещаха гости за Празника на захарната метла и маджуна - velikotarnovo.utre.bg

В Стрелец за шеста година посрещаха гости за Празника на захарната метла и маджуна

13 октомври 2019, 17:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Горна Оряховица

  • Снимка:
    община Горна Оряховица

Отглеждането на захарна метла тук датира още от основаването на селото през ХVІІІ в.

Домашно приготвени палачинки, подсладени с маджун опитаха гостите на VІ Регионален празник на захарната метла в Стрелец. Организатори на празника са Кметството в селото, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клуба на пенсионера „Нов век”. Идеята на организаторите е да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи в Горнооряховски регион и да се възроди традицията за производството на маджун в селото. Празникът бе открит от кмета на Стрелец Райна Цвяткова, която приветства гостите с добре дошли и ги покани да опитат от сладкия маджун. Изпълнители и гости бяха поздравени и от зам.-кмета Николай Георгиев, който ги приветства и от името на временно изпълняващата длъжността кмет на Общината инж. Деница Коева.

В празничната програма със свои изпълнения се включиха 14 състава и индивидуални изпълнители от общините Горна Оряховица, Елена и Павликени.

Гостите на празника имаха възможността да разгледат и етнографската сбирка в селото, представяща различни етапи от живота на хората в селото. Показани са бита и ежедневието на семейства от различни социални прослойки на обществото. Специално място в етнографската сбирка е отделено и на производството на маджун.

Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от основаването на селото през ХVІІІ в. Климатът, наподобяващ този на Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на растението. Някога хората са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете на захарната метла и да ги превърнат в маджун, който в други части на страната се нарича петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се е правел от дини и пъпеши.

С разпространението на метлата обаче, тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджун е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а пир нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с тази разлика, че захарната метла е по-устойчива на суша.

 



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета