Влюбени вдигнаха сватба на Празника на тиквата в Севлиево

Велико Търново Лайф

13-10-2019, 18:00

Снимка:

община Севлиево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рекорден брой посетители и рекордно голям тиквеник зарадва жители и гости

Ухание на печена тиква събуди севлиевци и гостите на града в празничния съботен ден. Още в ранните часове на площад „Свобода“ вече беше Ути Бъчваров, който се подготвяше за своето кулинарно шоу по пладне.

И докато площадът постепенно се пълнеше с хора, дошли от близо и далеч за празника на тиквата, рекордно дългият тиквеник вече очакваше да бъде опитан. Сладкишът тази година е с дължина 313 м и е направен от 68 кг кори за паница, 150 кг тиква, 25 кг захар, 13 кг пудра загар, 17 кг орехи, 30 л олио, половин килограм канела и 250 гр. ванилия. След като сложи мръвките да се пекат, Ути посети кулинарната изложба, за да опита изкушенията и да помогне на журито в трудната задача с определянето на победителите.

Някъде между уханието на мръвки и печена тиква на сцената се появиха и любимите на всички водещи – Иван и Андрей – специални гости на XV празник на тиквата. Те отделиха време да се снимат с почитателите си и дадоха официален старт на програмата, загатвайки някои изненади, които очакват гостите на празника.

По обяд всички присъстващи вече похапваха от вкусните мръвчици на Ути Бъчваров и невероятния тиквеник. Докато хората се наслаждава на невероятния вкус, на сцената местни състави показваха уменията си с разнообразна програма от песни, танци и таланти.

В 14:00 часа започна съборът на народното творчество Северняшки гайтани, който събра стотици хора в спортната зала. В същото време площад „Свобода“ се превърна в същинска арена за битки от телевизионното предаване „Фермата“, което Иван и Андрей пренесоха в Севлиево. Присъстващите имаха възможността да се включат и да премерят сили в различни предизвикателства, тестващи уменията и силите им. Бяха раздавани награди, връзвани въжета и изпитани малки и големи от публиката, но никой не се отказа до последния момент.

Изненада за всички гости на XV-ия празник на тиквата бяха двамата млади влюбени от Севлиево, които се врекоха във вярност именно в празничната събота. Те засвидетелстваха любовта си пред всички гости на фестивала, а едни от първите, които ги поздравиха, бяха водещите Иван и Андрей.

Изведнъж на площада оживя картина от тикви. Хора, облечени в тиквения цвят, образуваха жива картина от изкусителния плод.

Денят се изниза неусетно и под последните слънчеви лъчи на сцената се качиха няколко местни групи, които подгряха сцената за Стефан Вълдобрев и "обичайните заподозрени". Дългоочакваният концерт събра тълпата на площада и всички пяха в един глас хитовете на групата. В края на изпълнението красиво фойерверк шоу изпълни душите и очите на гостите на площад „Свобода“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)