Първата в България тестова лаборатория за смарт-градове отвори врати във В. Търново - velikotarnovo.utre.bg

Първата в България тестова лаборатория за смарт-градове отвори врати във В. Търново

15 октомври 2019, 13:54 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

26 водещи български компании в сферата на високите технологии участват в създаването и

26 водещи български компании в сферата на високите технологии създадоха във Велико Търново първата у нас лаборатория за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. Съвременният иновативен център на IT клъстер INKO е подкрепен и от Общината по време на втория мандат на Даниел Панов като кмет на Старата столица. Лабораторията е разположена в Европейския информационен център и е в непосредствена близост до местния Клуб на програмистите.

Лабораторията е сред най-добрите в Югоизточна Европа, където могат да бъдат провеждани изпитания на технологии и системи за умни градове. Това е оценката на евродепутата Ева Майдел, която заедно с Панов се срещна във Велико Търново с представители на фирмите от INKO и от създаденото наскоро обединение на местни IT компании. По думите на Панов, който е кандидат-кмет за трети мандат, великотърновският IT клъстер един от най-важните белези за перспективността на региона. Именно възможностите пред града да се превърне в център за развитие на иновативни технологии бяха основна тема на провелата се среща с компаниите иноватори.

В реално време в лабораторията е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро там ще се предлагат тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности. Иновацията на IT клъстер INKO е полезна и за местната власт, и за бизнеса, а първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта за интегриран градски транспорт на старата столица.

Лабораторията дава възможности за нови партньорства на Клуба на програмистите във Велико Търново и на наскоро създадения местен IT клъстер. „Занапред все по-интензивно ще работим с програмистите и фирмите от IT-сектора за разширяване на смарт-решенията в управлението“, каза кандидат-кметът Панов.

Към момента Община Велико Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление, припомниха участници в срещата. Близо 20 административни услуги са доставяни изцяло по електронен път, за още 140 са налични подробна информация, бланки, документи и пр. Велико Търново стана първият град, в който местните данъци и такси могат да бъдат заплащани по интернет. Автоматична станция следи в реално време качеството на атмосферния въздух и показва във всеки един момент на сайта на общината данните за седем показателя. Дигитална система следи в реално време и нивата на реките Янтра и Белица.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета