Днес е Световен ден на прехраната

Животът

16-10-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 16 октомври се отбелязва и Международният ден на анестезиолога

На 16 октомври се отбелязва Световния ден на прехраната. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.

 

На 16 октомври се отбелязва и Международният ден на анестезиолога. На таза дата през 1846 г. е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции. У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

 

Международният ден на шефа също се отбелязва на днешната дата. В САЩ тя  е приета за официална от 1958 г. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)