Старата столица посреща мото поход от клубовете на Зонта в България и Румъния

Мисия

16-10-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще спре през паметника на Асеневци на 17 октомври

Събитието  е част от тържествената  програма за честване 100-годишния юбилей на Зонта интернешънъл – една от най-влиятелните международни организации, работещи за по-добър живот на жените и момичета.

Походът има за цел да събуди общественото съзнание и да предизвика промяна на остарели стереотипи и социални настройки,  поради които  домашното насилие все още е неизменна част в много семейства. С тревожни темпове нараства и насилието в училище. Все още има момичета, които стават майки и съпруги преди да са навършили 18  години.

„Маратонът ще обхване градовете в България и Румъния, в които има клубове на Зонта. Той  започва от София, минава  през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плоещ и завършва във Велико Търново на 17 октомври от 18 часа пред паметника на Асеневци до Художествената галерия „Борис Денев”. Мото походът  пренася знамето на стогодишнината на Зонта. То ще се предава тържествено от президент на президент, заедно със специално  послание към следващите поколенията. След завършване на похода, знамето и посланието ще бъдат предадени за съхранение в Националния исторически музей в столицата”, сподели Красимира Коцева – президент на Зонта-клуба във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов