Напролет продължава реновирането на великотърновския квартал „Варуша”

Мисия

20-10-2019, 16:25

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подписано е споразумението с МРРБ за реконструкцията на 20 улици в Старо Търново

 

Споразумението между Община Велико Търново и МРРБ за реконструкция на още над 20 улици в историческата част на Старата столица вече е подписано. Поетапно започва основен ремонт на съоръженията на съществуващата ВиК инфраструктура и настилките на улиците: „Бузлуджа”, „Кап. Петко Войвода”, „Колю Гайтанджията”, „Шипка”, „Бр. Миладинови”, „Никола Златарски”, „Стефан Караджа”, „Резервоарска”, „Панайот Типографов”, „Янтра”, „Тодор Лефтеров”, „Рдолюбец”, „Д-р Христо Даскалов”, „Никола Странджата”, „Иван Панов Семерджиев”, „Иванка Ботева”, „Евгения Кисимова”, „Никола Пиколо”, „Гоце Делчев”, както и на две улици, идентифицирани с номера.

По европейски проект през последните две години бяха обновени 38 улици и площадни пространства в старинния великотърновски квартал. С подробности за предстоящите дейности по останалите алеи и отсечки жителите на „Варуша” бяха запознати от досегашния кмет и кандидат за трети мандат Даниел Панов, както и от народния представител Станислав Стоянов.

Предстои газифициращите фирми да направят проучване за интереса на собствениците за включване в мрежата преди започване на строителните работи идната пролет. Още през следващата седмица работна група от общината ще направи оглед на висящите кабели и операторите ще трябва в минимални срокове да изпълнят изискванията  на наредбата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи.

Жителите на „Варуша” изразиха негодувание от разпространяваните фалшиви новини за некачествени ремонти и за обществено недоволство. „12 по шестобалната система” според тях е оценката за направеното до момента. Присъстващите на срещата с Даниел Панов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ – СДС с гордост предложиха  техният квартал да стане част от туристическите маршрути на Старата столица. В следващите месеци по улиците на историческия център предстои да стартира  опознавателна игра, подготвяна от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.

Хората от кварталите „Варуша” и „Асенов” са първите, които ще могат да подновят безвъзмездно отоплителните си уреди. 548 са домакинствата, които ще бъдат  подпомогнати в рамките на проект, финансиран по програма „Лайф +”. В  следващите два цикъла предстои още 4 500 семейства да преминат безвъзмездно на отопление с газ, пелети или електричество, вместо на дърва и въглища. Общинската администрация ще организира изнесени офиси и широка информационна кампания за процедурата на кандидатстване, която започва от 1 януари 2020 г.

За зимния сезон вече са осигурени три нови снегопочистващи машини, чиито габарити са съобразени със спецификата на квартал „Варуша”, а в новата транспортна схема ще бъде предвиден маршрут, който да обслужва както живеещите, така и учениците от Американски колеж „Аркус”.

151 са къщите в историческата част на старата столица, за които са издадени предписания, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Даниел Панов припомни, че ангажиментът за поддръжка на частните имоти е задължение на техните собственици. Въпреки това общината вече им е изпратила напомнителни писма, издала е предписания за мерките, които трябва да бъдат предприети за укрепване и възстановяване на естетическия вид на сградите. Близо 60 старинни къщи вече са ремонтирани.

По инициатива на народния представител Станослав Стоянов предстои читалище „Петко Р. Славейков”, което следващата година ще отбележи 100-годишнината от своето основаване, да бъде ремонтирано. Средствата, включително и за подмяна на покривното покритие, ще бъдат осигурени от общината. В пустеещо помещение на читалището ще бъде обособен и пенсионерски клуб.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)