В Драгижево посрещат 125 години от основаването на читалището с обновен покрив на сградата

Велико Търново Лайф

20-10-2019, 17:28

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя е строена през 50-те години на миналия век

В навечерието на 125-годишнината от създаването на НЧ „Развитие-1894” с. Драгижево, с финансиране от Община Лясковец, бяха извършени строително ремонтни дейности в сградата на читалището. Тя е строена през 50-те години на миналия век с размери, отговарящи на тогавашните изисквания - висока, обширна, просторна. През всичките години в нея са развивали дейност кръжоци, клубове, театрални, танцови и певчески състави, развива се и библиотечна дейност, която в момента наброява над 13 000 единици. И днес читалищната сграда е притегателен център за образование, култура и отдих за общността на село Драгижево. Своята дейност тук развиват група за обработен фолклор „Детелина”, с художествен ръководител Цветанка Христова, Детска група за народно пеене „Китчица”, Детска вокална група „Дъга”, Младежка група за художествено слово, Детски клуб „Традиция”, ръководени от Йорданка Димитрова, както и клуб по тенис на маса. В читалищната сграда се помещава и клубът на пенсионерите „Вяра” с председател Йорданка Балашева.  

В годините назад са извършвани частични ремонтни дейности, включително по Проект „Красива България”. През 2018 година бе направено освежаване на фоайетата, санитарните помещения, гримьорните. Дейностите продължиха и през 2019 година, когато поради амортизиране, се наложи да се извърши пълно обновяване на част от/ покривната конструкция. Частично бяха подменени цигли, капаци, олуци, водосточни тръби, като средствата за тях бяха осигурени изцяло от бюджета на Община Лясковец. Читалището в село Драгижево едно от най-старите в Община Лясковец и направеният ремонт ще допринася и в бъдеще за още по-добри условия за развитие и обогатяване на културния живот в селото.  

Настоятелството на читалището, което подготвя за отбелязването на 125-ата годишнина от съществуването на читалищна дейност в селото голям юбилеен концерт, благодари за оказаната финансова и административна помощ. Само след броени дни, в Деня на народните будители е честването на 125 години от създаването на НЧ „Развитие” и своя празник всички съвременни творци на културата ще отбележат в ремонтирания културен дом на 1 ноември от 18 часа. Освен богата програма с песенни и танцови изпълнения и декламация на стихове, ще бъде подготвена и презентация с богат снимков материал за дейността на колективите през последните години. По време на тържеството си съвременните будители ще получат от настоящия председател на културната светиня Мария Петрова поздравления, благодарствени грамоти и дипломи за принос в развитието на културата.  

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)