9 произшествия с участието на велосипедисти са станали през 2019 г. в областта

Животът

21-10-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 50 ученици от град Свищов участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция

Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучението за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в СУ „Николай Катранов“ в гр. Свищов. Учениците от 4-ти и 5-ти клас бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. А за тази година до 30.09.2019 год. при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти на територията на цялата страна.

„От началото на годината до 15 октомври 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 9 пътнотранспортни произшествия с участието на велосипедисти. От тях две са с материални щети. При другите 7 има 7 ранени граждани, като 5 от тях са велосипедисти и двама пешеходци. Загинали няма.“, това съобщи инспектор Ташко Ташков от група „Пътен контрол“ при РУ – Свищов. Той представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в редица училища в цялата страна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов