До 26 ноември ще завърши изграждането на обходния път на Габрово

Животът

21-10-2019, 08:16

Снимка:

АПИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По трасето се работи при пълна мобилизация

До 26 ноември ще завърши изграждането на обходния път на Габрово. Физическото изпълнение на обекта е 92%. По трасето се работи при пълна мобилизация. Завършена е конструкцията на най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната, с дължина 640 м и отвор 160 м. Мостът се изпълнява по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката долина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори и това е третият такъв у нас след виадукта на 48-ми км на АМ „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова - Маказа.

 

В тунела на обходния път се изграждат системите за безопасност и се изпълняват довършителни работи. Полагат се асфалтови пластове, изградени са отводнителните съоръжения и окопи, бетоновите бордюри, пътните банкети, монтирани са предпазни еластични огради.

Българската държава е декларирала пред Европейската комисия, че предвид напредналия етап от изграждане на обхода, мобилизацията на изпълнителя и оставащите видове строително-монтнажни работи, обходният път ще приключи в срока, който е посочен, а именно края на ноември 2019 г. Обходният път на Габрово е приоритетен проект за България и натрупаното с годините закъснение заради продължителното обжалване от екологични организации на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, откритите археологически обекти и т. н., е преодоляно и са предприети всички действия за завършването на проекта без финансови санкции.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов