Депутатът Станислав Стоянов: Адмирации за Даниел Панов за направеното на „Варуша” - velikotarnovo.utre.bg

Депутатът Станислав Стоянов: Адмирации за Даниел Панов за направеното на „Варуша”

21 октомври 2019, 14:33 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Народният представител поде две лични каузи за старинния квартал

Адмирации към Даниел Панов за всичко, което беше направено и ще се направи на „Варуша” по време на неговото управление. Благодарение на реализираните проекти в неговите мандати като кмет на Велико Търново старинният квартал става все по-привлекателно място за живеене, много млади семейства избират района, за да отглеждат децата си тук. Цялостната визия на квартала се променя видимо към добро. Това заяви народният представител Станислав Стоянов, който също живее със семейството си в къща на „Варуша”.

Стоянов, Даниел Панов - кандидат-кмет за трети мандат от ПП ГЕРБ, и кандидати за общински съветници от най-голямата партия, се срещнаха в събота с жители на квартала, а в разговора, който продължи повече от два часа, хората заявиха, че  дават оценка „дванадесет по шестобалната система” на Панов за обновяването на своя район.

Хората заявиха желанието си „Варуша” да стане новата туристическа атракция на Велико Търново. За да се случи това, продължава проектът за ремонт на ВиК мрежата и смяна на настилките на още 13 улици. Споразумението между Община Велико Търново и МРРБ е подписано през изминалата седмица и реконструкциите започват в началото на идната пролет.

На срещата народният представител обяви, че подема и лични каузи за възстановяване на две светини в квартала, за които ще разчита на подкрепа от страна на Общината и на Даниел Панов като кмет.

Възстановяване и реставрация на църквата  „Св. св. Кирил и Методий“ е едната цел, която си е поставил депутатът, който е член на църковното настоятелство. Храмът е построен през  1861 г.  Той  е първият в търновската духовна околия, който носи името на Св.св. Кирил и Методий, и е първата църква с лята камбана. Тя се е намирала в камбанарията, изградена през 1885 г. В нея има часовник, който отмерва всеки половин и кръгъл час. Църквата е известна и с това, че е първата, с която Колю Фичето се титулува архитект и след този градеж става майстор.  Това е и едно от най-красивите негови творения. Иконописците са от Трявна. Иконостасът е дело на резбарите от Калофер Тодор Несторов и Иван Стрелухов  - ученици на Ботю Петков, баща на Христо Ботев. Те участват в подготовката на Априлско въстание. През април 1876 г. са сред четниците в Дряновски манастир и сред жертвите на революцията.

Храмът е уникален и с това, че в неговата килия е роден П. Р. Славейков. Той е обявен за архитектурен паметник на културата от национално значение. Имал е два купола, които са разрушени от земетресението през 1913 г. и до днес не са възстановени. Именно възстановяването на куполите, ремонт на вътрешната фасада и стенописването са сред задачите на Станислав Стоянов , свързани с църквата.

Другата кауза на депутата е ремонт на читалище „П. Р. Славейков - 1920”, което догодина ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Стоянов с лични средства финансира санирането на сградата. За да се пристъпи към това обаче е необходим ремонт на покрива. Даниел Панов пое ангажимент общината да финансира ремонтните дейности, които ще са в размер на около 12 000 лева. По искане на хората от квартала, приземният етаж, който също се нуждае от ремонт, ще се превърне в пенсионерски клуб – нещо отдавна чакано от живеещите тук. Даниел Панов обясни, че пенсионерските клубове се финансират на 100 % от Общината и ще съдейства такъв да има и на Варуша. Той предложи на хората и те приеха с голямо желание идеята, в клуба жените да изработват различни карета, покривки на една кука, плетени чорапи и др. български произведения, които да продават по улиците на квартала, както и да организират курсове за деца по везба, плетене и готварство. Така кварталът ще се оживи и ще стане още по-притегателен за туристите, които през последните години проявяват голям интерес към тази част на града.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета