Църквата почита Св. Аверкий, епископ Йераполски чудотворец - velikotarnovo.utre.bg

Църквата почита Св. Аверкий, епископ Йераполски чудотворец

22 октомври 2019, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Кръщение от него приели над 500 души

Днес Пресветата Българска православна църква почита паметта на Св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски чудотворец.

Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век. Тук в началото християните били твърде малко. Той положил всички усилия да увеличи броя на членовете на Църквата. При едно шумно езическо празненство той силно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата вяра. На следващата нощ имал съновидение, в което момък му поръчал да съкруши със жезъла си началниците на заблуждението.

Разбрал смисъла на видението, епископ Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разрушил издигнатите там идоли. Езичниците узнали за това и с ярост се спуснали към дома на Аверкий. Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в Кого да вярва. Пред очите на цялата тълпа излекувал в името на Бога трима болни.

Яростта на езичниците преминала в почит към Божия човек. На тълпата вече било ясно, че истински Бог е Оня, Когото Аверкий проповядва. Все повече се увеличавали слушателите, които искали да чуят словото му за великия и истински Бог.

На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души.

С проповедническа цел св. Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наречен равноапостолен.

Умрял в 167 г. на 72-годишна възраст.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета