Църквата днес отдава почит на Божията майка

Животът

24-10-2019, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празникът идва след чудното оздравяване на болната Евфимия

Денят 24 октомври е голям празник за православието. Отдаваме почит към Божията майка за безкрайните й грижи към нас.

 

От края на XVII век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Божията майка, след като извършила едно невиждано за онова време чудо.

 

През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким, се разболяла и болестта се оказала нелечима. Жената била на смъртния си одър. Въпреки телесните страдания и слабост, болната Евфимия продължавала да се моли постоянно.

Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица. Тя и заръчала, когато Евфимия оздравее, да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.

 

Чудното оздравяване на болната Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и на Иисус Христос. Наричаме го Света Богородица – Всех скорбящих радост.

 

Разчуло се надлъж и нашир за силата на чудотворната икона. Много вярващи отишли в манастира, за да търсят спасение, здраве и утеха от чудотворната икона.

 

В една проповед е казано:

„Важно е как се отнасяме към скърбите. Ако започнем да униваме и роптаем, ако отслабне вярата ни, значи не сме добри християни.

Ако обаче, както много вярващи, с топла вяра и молитва прибегнем към Божията майка, която Господ приема като велика застъпница за нас и която винаги се моли за нас, то Всемилостивият Бог прощава греховете ни.

Прибегнем ли до нейното застъпничество, скърбите отстъпват.”



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)