ВТУ организира петата конференция „Визуални изследвания”

Животът

24-10-2019, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участие ще вземат 44 учени и преподаватели от страната и чужбина

5-та поредна конференция организира катедра "Изкуствознание и теоретични дисциплини" във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Названието на форума е "Визуални изследвания", тъй като катедрата е разработила едноименна бакалавърска програма, която ще стартира през 2019-20 г.

Конференцията ще се проведе на 25 и 26 октомври, а откриването е на 25 октомври /петък/ от 14 часа в з. 115.

В нея ще вземат участие 44 преподаватели и учени – от страната и чужбина – НХА, СУ „Кл. Охридски“, УАСГ, БАН-ИИИзк., НБУ, ЮЗУ „Неофит Рилски, Художествена академия „В. Стремински“ в Лодз, Полша, Университет в Келца, Полша, Национална художествена академия, Букурещ и др.

Идеята за конференцията е провокирана от ролята и значението на теорията в изкуството. Имало е периоди, когато тя е оказвала силно влияние и обратното. В днешното културно пространство, теорията е от съществено значение, тъй като изкуството е и познание, самопознание, диалог, поведение, комуникация... В съвременното общество то все по-често борави с думите и все повече се налага тенденцията на допълване между теория и практика в различните форми на изкуството.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов