В Театър ВЕСЕЛ ще гостува „Червената шапчица”

Велико Търново Лайф

24-10-2019, 11:15

Снимка:

Държавен театър Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е на Държавен куклен театър – Габрово

 

          В съботния афиш на Театър ВЕСЕЛ, на 26 октомври от 11.00 часа в салона на читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува най-новият спектакъл на Държавен куклен театър – Габрово „Червената шапчица”.  Драматизацията и постановката са дело на Теменужка Коларова, куклите и сценографията – на Наталия Гочева, а оригиналната музика  –  на Георги Гарчов. Участват актьорите от състава на габровската трупа – Ивет Сотирова и Атанас Филипов.

          Историята за Червената шапчица, разказана и публикувана за пръв път от Шарл Перо в края на XVІІ век, а години по-късно и от Братя Грим, оживява пред очите на малките зрители чрез персонажите от познатия сюжет.

          Спектакълът въвлича малчуганите в един приказен свят, в който вълкът не винаги е лош, а пред майките и бащите – също зрители, поставя темата за отговорността. Историята на малкото момиченце, оставено само, провокира размисъл за грижата на родителите към децата, а също така и към най-възрастните хора в семейството. В посланието се акцентира на тези важни за съвремието ни въпроси без поучаване и размахване на пръст.

          Спектакълът по приказката за Червената шапчица следва познатата сюжетна линия с известна интерпретация и изненадващ край. Представлението със сигурност ще забавлява, убедени са актьорите Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Актрисата влиза в ролята на момиченцето и на бабата, а актьорът се превъплащава в три персонажа – вълк, ловец и куче. И тъй като историята е много стара, в тази куклена пиеса героите са леко осъвременени и излизат от представите, които оригиналният текст задава. Нито вълкът, нито ловецът са същите, а бабата е забавна със своите странности.

         Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов