Десислава Танева говори във ВТУ за Общата селскостопанска политика на ЕС

Животът

24-10-2019, 15:18

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е част от поредицата открити уроци във висшето училище

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева изнесе публична лекция пред студенти и преподаватели от Стопанския факултет на Великотърновския университет на тема „Ролята на Общата селскостопанска политика в развитието на българското земеделие“. Тя е във висшето училище по покана на проф. д.н. Пенчо Пенчев, декан на Факултета.

По време на лекцията Десислава Танева запозна младите хора с основните етапи от историята и развитието на Общата селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС, за да могат да формират собствено мнение за това как ще функционира тя в новия програмен период. Началото на ОСП поставя Сико Мансхолт – холандски фермер и комисар по земеделието в първата Европейска комисия през 1958 г.

Министърът подчерта, че независимо от трудностите, България е една изключително добре развита земеделска страна. Положителното от настоящия програмен период е, че са приложени схеми за обвързана подкрепа, които значително подпомагат секторите плодове и зеленчуци, а резултатът е повишено производство. В икономически план има осигурена целогодишна трудова заетост в тези сектори с около 38%. Срещата завърши с оживена дискусия.

Събитието е част от поредицата открити уроци във Великотърновския университет – „Власт и лидерство“, в които най-завладяващите български политици говорят пред студенти за пътя към успеха. През годините лекции са изнасяли Маргарита Попова, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова и др.

Гост на лекцията беше проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност на Великотърновския университет.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)