Тази нощ местим стрелките на часовника с час назад - velikotarnovo.utre.bg

Тази нощ местим стрелките на часовника с час назад

26 октомври 2019, 08:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

До 2021 г. трябва да решим на лятно или на зимно часово време да останем

Тази нощ, в 4:00 часа сменяме часа с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Европейският парламент гласува на 26 март отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 г. Държавите членки ще могат да решат дали желаят да минат на изцяло лятно или изцяло зимно време. Европарламентът гласува за отпадането на сезонното време с 410 гласа.

 

В България системата зимно-лятно часово време се прилага от 1979 г., като аргументите са подобни на повечето държави в Европа – пестене на енергия и хармонизация със съседките. През 2018 г. обаче спестената енергия е била минимална, а общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено в онлайн референдум на Европейската комисия. След като 84% от 4.6 млн. европейски граждани гласуваха за отмяна на сезонната смяна, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща тя да отмени директивата, с която се координира смяната на времето, и държавите да изберат между постоянно лятно и постоянно зимно време – в мълниеносен срок от 6 месеца. Това обаче не се състоя - още през ранния ноември стана ясно, че австрийското председателство на ЕС уговори отлагане на мярката чак до 2021 г. поради административните и координационни трудности в извършването на смяната - ход, препотвърден този март от европарламента.

Остава въпросът на какво време трябва да остане България за постоянно. Повечето български министерства са за запазване на зимното време, както, изглежда, са и страни като Германия и Белгия. Ако изборът на зимно или лятно време не бъде извършен по координиран начин, това може да наруши функционирането на пазарите на Европейския съюз.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета