Малчуганите от ДГ „Слънце“ откриват света, експериментирайки

Мисия

26-10-2019, 12:00

Снимка:

ДГ "Слънце"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заведението започна нов проект по Програма „Еразъм+“

Стартира новият Проект по Програма „Еразъм+“, по който ще работи ДГ“Слънце“, Велико Търново. За ДГ“Слънце“ това е четвърти международен проект.

Общо 5 са държавите, които ще участват в Проекта – Словения,България, Литва, Гърция и Турция, като координатор е Словения. Стойността на Проекта е 18 204 евро, като ще бъдат осъществени общо 4 мобилности във всяка една от партньорските държави.

В Проекта ще участват общо около 800 деца и 100 души персонал от петте държави.

Целите на проектаса свързани с приоритетите за развитие на подходящи и висококачествени умения и компетенции, като насърчават придобиването на умения и компетенции и социалното включване на децата . Учителите ще разработят дидактически стратегии и професионални компетенции в развитието на експериментални умения при всички деца, независимо от техните особености.
Цели на Проекта:

1. Подобряване на професионалната компетентност на учителите в развитието експерименталните умения с деца и споделяне на добри практики в проектирането и изпълнението на експериментални дейности за деца (и по този начин подобряване на тяхната преподавателска практика и езикови умения).

2.Укрепване на експерименталните умения на децата в предучилищна възраст, участващи в 4 тематични проекта на експерименти (и по този начин потенциалът за по-голям успех в по-нататъшното им образование/

3. Създаване (в смесени групи от предучилищни учители) експериментални дейности с
думи, двигателни умения и опазване на природата - с подкрепата на ИКТ (и по този начин да се оформят експериментални пътеки, експериментални кътове и класни стаи в детската градина на обществено достъпни места .

Очакваните резултати са:
- Създаване на електронни книги в областите „Експериментираме с думите “, „Експерименти за опазване на природа “,„ ИКТ експерименти “, „Двигателни експерименти “
- общ набор от инструменти за оценка на експерименталните способности на децата за всеки тематичен проект;
- четири тематични проекта, осъществявани от учителите и родителите, заедно с децата и създаване на експериментални класни стаи в ДГ.;
- по-добро сътрудничество между учители, деца и родители;
- интеграция на деца със специални нужди на деца в неравностойно положение
от други езикови и културни области.

Участието в този проект ще допринася в дългосрочен план за развитието на организациите, участващи като партньори-ние планираме да използваме резултатите в ежедневната си работа в детската градина и да продължим да прилага някои дейности:
- Учителите ще споделят своите знания с други колеги. всички ще разработват подобни проекти през следващите учебни години и ще се използва техния опит .
- Създадени продукти - експериментални класни стаи, експериментални кътчета, експериментални материали.Грижата за тяхното запазване, редактиране и актуализиране ще продължи и след изтичанена проекта . По този начин те ще станат постоянни в местната среда, като същевременно винаги ще бъдат достъпни за всички .
- Постижения на децата в придобиването на експериментални умения и участието в международен проект ще повиши качеството на нашата детска градина и ще увеличи нейната репутация в местната и националната среда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов