ВТУ посвети годишник на 60-годишнината на проф. д-р Красимира Мутафова

Животът

29-10-2019, 16:55

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е признание за цялостния научен принос на юбилярката

В зала „Европа“ на Ректората бе представен втори том на „Годишник на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, посветен на 60-годишния юбилей на проф. д-р Красимира Мутафова.

Събитието е признание за цялостния научен принос в изследването на българските земи през периода 15-17 век на проф. Красимира Мутафова.

На преставането присъстваха проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност; доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност; доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет; преподаватели; студенти, приятели и гости.

„Радвам се, че имам възможността да съм днес на това представяне. Първите ми спомени за проф. Красимира Мутафова са от библиотеката, от която не излизахме, а четяхме за своите аспирантури. Краси, години по-късно, мога да кажа, че Великотърновският университет спечели с привличането ти като специалист по османистика. Този сборник е дело на една утвърдена през годините школа, чийто представител си ти. Пожелавам ти да бъдеш още много години толкова активна, още много страници научни изследвания, както и още много обучени докторанти. Радвам се, че те познавам!“, каза в приветствието си проф. Милко Палангурски.

Сборникът (XXXIV, 2018) се състои от няколко раздела, а тематичните кръгове са свързани с полетата на изследване на проф. Красимира Мутафова. В него са публикувани 46 статии, а всеки от авторите е водещ изследовател в своята научна област.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов