Рекорд: Над 25 000 са недействителните бюлетини в област Велико Търново

Животът

30-10-2019, 13:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Причините – непознаване на системата на гласуване и неграмотност

Над 25 000 са недействителните бюлетини в област Велико Търново, сочи справка в изборните протоколи. 4321 са недействителните гласове за съветници само в община Велико Търново. Цифрата е своеобразен рекорд за региона, която сочи, че например в Стражица всеки пети глас е отишъл нахалос. В община Горна Оряховица ситуацията е потресаваща - 4122 са невалидните бюлетини в изборите за общински съветници в Горнооряховско. От тях само 120 са повредени по някакъв начин – било с драскане, зачертаване на два номера или нещо такова. Останалите 4002 са бюлетини, в които отбелязване е направено само в кръгчетата за преференции. Хората масово са подкрепяли своя човек, но без да отбележат от коя партия е той. А това автоматично прави бюлетината невалидна.

В Елена, при 4299 стигнали до урните, над 640 са сгрешили. В Полски Тръмбеш всеки четвърти е сгрешил. Там от 6668 гласували – 1511 са с недействителни бюлетини.

Според членове на комисии най-масовото объркване е дошло оттам, че гласуващите масово са отбелязвали предпочитаната преференция, но без да отбелязват номера на партията.

Но неграмотността също е важен фактор при генериране на невалидни бюлетини, признават експерти.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов