Хуманитарната гимназия се включи в Европейската седмица на професионалните умения

Мисия

02-11-2019, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бъдещите лаборанти се запознаха с етапите на производство на ябълковия оцет

Ученици от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, участваха в инициативата „Дни на отворените врати” при работодатели под мотото „Европейска седмица на професионалните умения”.
Организираната от Министерството на образованието и науката „Седмица на професионалните умения в България” за осмокласниците с професия „Лаборант”, специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства”, се проведе като едно вълнуващо посещение на „Винпром АД” гр. Велико Търново по покана на изпълнителния директор Милена Димова, съобщи директорът на гимназията Павлин Витанов.
Бъдещите лаборанти се запознаха с етапите на производство на ябълковия оцет, който е напълно натурален продукт, като разгледаха цеха за производство на ябълково вино. След това в цеховата лаборатория Анета Петкова /лаборант/ им показа как се определя обемният процент алкохол в ябълковото вино. С помощта на технолога Снежана Несторова проследиха процеса на превръщането на алкохола от ябълковото вино с помощта на бактерии и дрожди в натурален ябълков оцет. Накрая посетиха общата лаборатория, където им беше демонстрирано как работи част от апаратурата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов