Стартира ваксинопрофилактиката на сезонния грип

Животът

03-11-2019, 15:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Възрастните хора са заразни един ден преди и пет дни след появата на симптомите

         Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболяемост и смъртност, особено сред високорисковите групи от населението, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система.
         Грипът е силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек и бързо достига размерите на епидемия. Възрастните хора са заразни един ден преди и пет дни след появата на симптомите. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се запазва по–дълго време в организма им и те разпространяват заболяването през по продължителен период от време – 10 и повече дни.
         Освен краткия инкубационен период и лесния механизъм на предаване, за грипа е характерна и непрекъснатата изменчивост на антигенната структура на грипния вирус, водеща до всеобща възприемчивост, поради липса на имунитет към циркулиращия в момента щам. Поради това, той може да се разпространява със значителна интензивност и ежегодно да причинява сезонни епидемии, които представляват сериозен здравен, икономически и социален проблем.
         Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 години заболяемостта е по-ниска, но процентът на тежките случаи и смъртността в тази възрастова група е най-висока.
         С цел снижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, с Решение № 6/10.01.2019 г. на Министерски съвет е приета „Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.“.
         В изпълнение на дейностите по програмата от Министъра на здравеопазването и Управителя на НЗОК е подписано указание, съгласно което:
         - преки изпълнители на медицинските дейности по програмата са общопрактикуващите лекари (ОПЛ);
         - целева група по програмата са лицата, навършили 65 годишна възраст към датата на извършване на имунизацията, включени в пациентската листа на ОПЛ и са с непрекъснати или прекъснати здравноосигурителни права. При здравноосигурените лица пациента не дължи пари за преглед, ваксина и манипулация, а здравно-неосигурените лица заплащат само прегледа преди имунизацията, по цени определени от лечебното заведение;
         - срокът за извършване на имунизации по програмата е 01.10 – 31.12.2019 г.
         ОПЛ предписва и прилага профилактична грипна ваксина на лица от целевата група, при спазване на изискванията на чл. 11 от Наредба № 15/12.05.2005 г. за имунизациите в Република България. Ваксините необходими на всеки ОПЛ за имунизация на лицата от целевата група от пациентската му листа се заявяват към доставчика и следва да бъдат транспортирани и съхранявани при необходимите температурни условия, съгласно изискванията на Наредба № 15. Имунизацията с профилактична грипна ваксина се извършва еднократно за имунизационния период на всяка година от действие на националната програма.

Противогрипната ваксина като първата и най-важна стъпка в защитата от грипни вируси

         Ваксинацията против сезонен грип е показана и за различни рискови групи от населението: деца, възрастни с хронични заболявания, работещи в условия на повишен риск от заразяване (медицински персонал, работещите в транспорта, образованието, полицията, армията и др. обслужващи дейности).
         Съставът на противогрипната ваксина за сезон 2019/2020 е съобразен с препоръките на СЗО е включва щамове на грип А и грип В, за които се очаква да са основни причинители на заболявания и епидемично разпространение през този сезон. Ваксината е 4-валентна и съдържа по два щама от грип тип А и тип В (А/Брисбейн, А/Канзас, В/Колорадо и В/Пукет).
         Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Дори при доброкачествено протичане поразява не само дихателните пътища, но още нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи в човешкия организъм. Уврежда много органи и причинява усложнения на съществуващи хронични заболявания.
         Лечението се осъществява с антивирусни медикаменти, като е необходимо то да започне в първите 48 часа от внезапното начало на грипната инфекция. Прилагането на антибиотици се налага само в случаите на установена вторична бактериална инфекция.

1. Останете вкъщи, когато сте болни и не ходете на работа или училище. Това ще помогне да предотвратите разпространението на заболяването сред другите. Световната здравна организация препоръчва да останете вкъщи най-малко 24 часа след преминаване на високата температура, освен ако не се нуждаете от медицинска помощ.
         2. Носете маска, ако се намирате в близост до болен от грип. Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате. Това може да намали риска от разболяване на околните. Хвърлете кърпичката в кошчето, след като я използвате.
         3. Честото миене на ръцете, особено в епидемична обстановка, предпазва както Вас самите, така и околните. Ако няма на разположение сапун и вода, използвайте антибактериален гел или кърпички на алкохолна основа. Алкохолът е ефективен дезинфекционен агент срещу грипните вируси.
         4. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Вирусът може да се разпространи при контакт на индивида с предмет или повърхност, заразени с тях, и след при докосване на очите, носа или устата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов