С изложба и книга зарадва своите приятели и почитатели Сашо Филев

Велико Търново Лайф

03-11-2019, 10:28

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Известният великотърновски художник събра откровения в „Пътеки към сърцето“

Две събития в едно - изложба и представяне на книга, представи известният великотърновски художник и паст президент на Ротари клуб – Велико Търново, Сашо Филев. Десетки близки, приятели и почитатели на твореца се събраха в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, за да го поздравят за начинанието.

„Когато решим да се докоснем до разнообразните превъплъщения в творческия свят на Сашо Филев, търсим общите предпоставки, които движат словесните и пластическите му решения. Личността на Сашо Филев ни ангажира с философското си мислене и чрез способността на думите разкрива пейзажа, а чрез пластическите видения на художника откриваме полифоничните послания на словото“, каза в приветствието си дългогодишният директор на Народна библиотека „П. Р. Славейков” Иван Александров, който е и приятел на твореца.

Потвърждения на всичко това намираме в новия сборник от разкази, пътеписи и стихове „Пътеки към сърцето” - откровения на Сашо Филев, прекрасно оформени от издателство „Фабер”. В сборника художникът показва добро владеене на словото и в същото време умело води чрез илюстрациите по линия на фигуралната композиция. Книгата ни дава възможност да се вгледаме едновременно в пластичното и словесното ваятелство. Авторът е вградил сърцето си в невидимия храм на думите и живописта, каза още Иван Александров.
Той благодари за професионалната помощ, която Сашо Филев оказва на библиотеката с педагогическия такт при журиране на рисунките в ученически конкурси. С благородната мисия на ротарианец, той оказва безвъзмездна помощ при аранжирането на изложби на млади дарования и студенти, посочи Александров.

От своя страна авторът благодари на приятелите от Ротари клуб - Велико Търново, за помощта за издаване на книгата, на Народна библиотека „П. Р Славейков” и на Община Велико Търново за подкрепата. Той обяви, че подарява на Общината една от най-мащабните си картини с емблематичен пейзаж от духовната и историческа столица на България.
Сашо Филев разказа, че за написването на втората си книга особено го вдъхновява темата за любовта – вечната тема в изкуството. В изложбата си, освен типичните търновски теми, той е представил и голяма част от местата, които е посетил по света.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов