Здравното министерство разпространява 50 000 донорски карти

Животът

05-11-2019, 13:13

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1 151 българи чакат трансплантация към юни тази година

Започва разпространението на 50 000 донорски карти. То е в рамките на започващата национална информационна кампания за донорството и трансплантациите.
Картите ще се разпространяват чрез Българския Червен кръст и регионалните здравни инспекции, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и подчерта, че те не са задължителни и нямат юридическа стойност.

Волята, изразена в картата, би била ориентир само за близките на приносителя на картата. При настъпване на мозъчна смърт даването на съгласие от страна на близките остава като задължително изискване, въпреки волята, изразена в картата.
В брошура, прикрепена към картата, подробно е описано какво са донорство, мозъчна смърт, законови изисквания и др.

 

За трансплантация на някакъв орган към юни 2019 год. чакат 1151 българи, като над 1000 чакат за бъбречна трансплантация. От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 - от жив донор, допълни министър Ананиев.

В рамките на информационната кампания искаме хората да се замислят за ролята на донорството, искаме посланията ни да достигнат до семействата, училищата и университетите, каза още той. Инициативата ще продължи до 5 декември, когато ще се направи отчет на кампанията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов