Грозят ни глоби от 300 до 1000 лв. за изхвърляне на стари гуми на непозволени места

Животът

09-11-2019, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При повторно нарушение санкцията е в двоен размер, съобщават от МОСВ

Глоби от 3000 до 10 000 лв. ще бъдат налагани на местните власти за образувани нерегламентирани места за отпадъци, а санкциите за гражданите са от 300 до 1000 лв. за изхвърляне на стари гуми на непозволени места и от 2000 до 5000 лв. за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер, съобщават от МОСВ. 

От ведомството напомнят, че е напълно забранено депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното им изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. Гражданите имат право при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Това предвижда чл. 10 от Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми (НИТИУГ).

Кметовете също могат да определят конкретни общински места, на които гражданите да оставят излезли от употреба гуми. За целта той трябва да сключи договор с лица, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на ИУГ. Обслужването на тези места не е регламентирано като задължение на организациите по ползотворяване и за тях може да се сключи договор.

Регламентирано събраните ИУГ могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо предприятие, което притежава съответното разрешение, на територията на цялата страна, съобразно сключените договори на лицата, които ги събират.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов