Министерство на земеделието, храните и горите стартира кампания „Супер фермер“

Животът

12-11-2019, 12:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Писмените проекти ще бъдат оценявани от жури

Министерство на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерство на образованието и науката стартира кампания под надслов: „Супер фермер“. Инициативата е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правият своя избор на професионално развитие. Целта е да се подкрепят младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада и с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

Събитията, ще се проведат на територията на цялата страна, под формата на „Дни на отворените врати“. Учениците ще посещават стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), като те ще да се запознаят отблизо с дейността им.

През първия учебен срок ще бъдат посетени стопанствата на 25 бенефициенти по Програмата. Общият брой на учениците, които ще се включат в практиката  е повече от 300 от 20 професионални гимназии. Те са от направленията – фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. Стопанствата развиват дейност в областите по отглеждане на трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми и др.), животновъдство (овцеферми, кравеферми, птицеферми и др.) и селскостопанска техника.

Кампанията ще се проведе на два етапа. Първият стартира през ноември 2019 г., а вторият ще се реализира през месеците от февруари до април 2020 г. В рамките на инициативата ще се проведе и конкурс на тема: „Моето стопанство“, в който участниците ще представят своята идея за стартиране на бизнес. Писмените проектите ще бъдат оценявани от жури.

Вчера ученици от Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ - Павликени посетиха стопанството на ЗППК "Напредък - Батак", с. Батак, Община Павликени.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)