Мерят безплатно кръвната захар на горнооряховчани

Мисия

13-11-2019, 11:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е ежегодна и се организира от ендокринологичния кабинет на д-р Мария Христова

 

Горнооряховчани ще могат да измерят кръвната си захар безплатно на 14 ноември. Инициативата е ежегодна и се организира от ендокринологичния кабинет на д-р Мария Христова и медицинска сестра Катюша Зидарска от ДКЦ І и е по повод Световния ден за борба с диабета. От 10.00 пред сградата на Общината всеки, който желае, може да провери нивото на кръвната си захар, да се консултира със специалист и да получи информационни материали, свързани с профилактиката на заболяването.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)