Велико Търново увеличава зеленото си богатство с над 600 дървета и 1200 цветя

Мисия

13-11-2019, 16:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички видове растения са осигурени от Общината

612 дървета и 1200 цветя за засадени във Велико Търново от началото на настоящата година. Всички видове растения са осигурени от Общината и са част от провежданата политика както за подобряване на градската среда, така и за опазване и насърчаване на биоразнообразието. Обхванати са както градските паркове и обществени зони, така и редица междублокови пространства. За осигуряването на разсада помагат и много дарители.

230 различни видове дървета са засадени в парк „Дружба“. 61 борчета и 108 броя бряст, дъб и липа ще растат на хълма „Света гора“. Седем броя чинар са посадени в парк „Колю Фичето“, а още 90 чинари и липи ще направят междублоковите пространства в едноименния квартал по-зелени. 90 броя акация, гледичия и смърч са засадени на различни места в кварталите „Бузлуджа“, „Зона Б“ и „Чолаковци“, 10 броя чинар – в района на пътен възел „Качица“, а три липи ще красят пространството пред Съдебната палата

За поредна година успешно бе реализирана и общинската програма „Моята градинка“, в която дейно участват великотърновци. Одобрени са 40 искания за облагородяване на междублокови пространства в целия град. Край домовете на жителите ще растат над 1200 цветя и храсти от видовете туя,  хибискус, роза, лавандула, армерия, керия, форзиция, хемерокалис, лигиструм, цидония, люляк, дойция, сантолина и др., както и 13 дървета – бреза, липа и платан.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)