Ротари клуб Велико Търново дари на Общината проект за възстановяване на залата във Военния клуб

Мисия

15-11-2019, 11:57

Снимка:

Ротари клуб

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът на клуба Кирил Андреев връчи акта за дарение на кмета Даниел Панов

Община Велико Търново получи официално проекта за възстановяване на опожарената бална зала във Военния клуб в старата столица, изработен и дарен от Ротари клуб – Велико Търново.  Снощи президентът на РКВТ Кирил Андреев връчи акта за дарение на кмета Даниел Панов и на Живко Костадинов – представител на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. Това се случи по време на ротарианско тържество, посветено на проекта „Плод за капка кръв”, което се проведе в Арбанаси.

Близо 200 човека се събраха на благотворителната вечер на ротарианците, на която присъстваха Митко Минев – дистрикт гуверньор на Ротари България 2019 – 2020 г., областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова, заместник-кметовете на Горна Оряховица Пламен Мадемов и Николай Георгиев, представители на приятелски Ротари клубове от страната, на Зонта клуб, на Лайънс клуб – Велико Търново – Царевец, Лайънс клуб- Велико Търново – Арбанаси, много гости.

Кирил Андреев връчи и грамоти за дарение на арх. Георги Григоров, инж. Георги Илиев и инж. Тотев, които са автори на проекта. За заслуги  и подкрепа за проекта бяха отличени също Зонта клуб – Велико Търново, пастпрезидентите на Ротари клуб Велико Търново Калоян Ганев, Станислав Стоянов и Росен Великов, и скулптора Денислав Сираков от РКВТ.

На тържеството снощи беше връчено и най-високото ротарианско отличие –„Пол Харис”- втора степен, за дарение  към Фондация „Ротари”. С него беше удостоен Даниел Маринов от Ротари  клуб – Велико Търново. Своята клетва като новоприет ротарианец положи Милен Матеев.

Кметът Даниел Панов благодари на великотърновските ротарианци за дарения проект и подчерта, че това е само част от многобройните обществено полезни инициативи, които реализира клубът в историческата и духовна столица на България.

Припомняме, че театралният салон във Военния клуб  изгоря при пожар през 2014 г. и от тогава е неизползваем. Ротарианците са тясно свързани с емблематичния обект, защото именно там през 1938 г. 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старопрестолния град.

През септември  м. г. беше организиран благотворителен коктейл, на който беше представен идеен проект и визуализации за възстановяване на салона. Целта на ротарианците е изгорелият салон да върне своя неподражаем красив виенски стил с богата орнаментика и да се превърне в място за провеждане на различни събития – балове, концерти, коктейли, камерни постановки и други. След даряването на инвестиционния проект и след придобиване на собствеността върху обекта от Министерството на отбраната, Общината може да започне работа по възстановяване на обекта.

На благотворителната вечер снощи беше разигран „тих” търг и томбола. Събраните средства от тържеството ще бъдат използвани за реализиране на мащабния проект на Ротари клуб – Велико Търново, „Плод за капка кръв”, насочен към превенция на заболяването диабет при децата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов