България е втора в ЕС по рециклиране на пластмаса

Животът

16-11-2019, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първенец в Общността е Литва

65% от пластмасовите опаковки в България са рециклирани през 2017 г. Това автоматично поставя страната ни на второ място в Европейския съюз по този показател, съобщи Европейската комисия.

Първенец в ЕС за 2017 г. е Литва. Там 74% от пластмасовите опаковки са рециклирани. На трето място е Кипър с 64%. Веднага след това са Словени, Чехия и Словакия съответно с 60, 59 и 52% рециклирани пластмасови опаковки. И на последно място в класацията на Европейската комисия е Холандия. Там 50% от пластмасовите опаковки са рециклирани през 2017 г.

Общо 42% от отпадъците от пластмасови опаковки са рециклирани през 2017 г. в ЕС. Всяка година европейците създават 25 млн. тона пластмасови отпадъци, но по-малко от 30% от тях се събират за рециклиране. В световен мащаб пластмасите представляват 85% от отпадъците на плажа. Пластмасите стигат дори до белите дробове и трапезата на гражданите, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху тяхното здраве.

През 2018 г. Европейската комисия прие нова стратегия за справянето с пластмасовите отпадъци. Разработват се нови правила за опаковките, за да се подобри рециклируемостта на използваните на пазара пластмаси и да се увеличи търсенето на съдържание от рециклирана пластмаса. Комисията предприе също така мерки за ограничаване на влагането на пластмасови микрочастици в продуктите и за определяне на знаци за биоразградими и компостируеми пластмаси.

В началото на 2019 г. европарламентът забрани 10 пластмасови продукта. Сред тях еднократни чинии и прибори за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши. Забраната трябва да влезе в сила до 2021 г. А според новите разпоредби държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов