Само фирми ще могат да притежават камиони над 12 тона и автобуси

Животът

16-11-2019, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози

Автомобилите, предназначени за превоз на повече от 8 пътници (категории М2 и М3) и за превоз на тежки товари над 12 т (категория N3), да могат да се притежават само от фирми. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, публикуван за обществено обсъждане.

В мотивите към законопроекта се посочва, че тези превозни средства се използват за търговска цел, поради което няма причина да се регистрират от физически лица. В момента има такава възможност и според държавата това се използва за извършване на нерегламентирани превози в сивия сектор. Ако промените бъдат одобрени, камиони и автобуси ще могат да се притежават само от юридически лица, едноличен търговец или физическо лице, регистрирано като земеделски стопани по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители.

С промените в Закона е предвидено също промяна на текстовете, свързани с прекратяване на правата, произтичащи от лиценза за превоз на пътници или товари. Вече е записано, че те се прекратяват, когато превозвачът е извършил системни нарушения.

А с цел да се преустанови практиката превозвачи, извършили нарушения, да прекратяват своя лиценз по собствено желание и да подадат заявление за издаване на нов, избягвайки започване на административно производство по прилагане на принудителни административни мерки, собственик няма да може да иска прекратяване, докато не приключи производството за отнемане на лиценза по решение на лицензиращия орган, или при започнала проверка в предприятието - до нейното приключване.

Действащият понастоящем Закон за автомобилните превози не предвижда срок за връщане на лиценза на Общността и заверените копия към него, съответно на лиценза и удостоверенията към него за извършване на превоз на пътници или товари на територията на страната, когато на превозвача е наложена принудителна административна мярка „спиране на дейността на превозвача“, чрез отнемане на заверените копия на лиценза на Общността или на удостоверенията към лиценз за извършване на превоз на пътници или товари на територията на Република България.

Това според вносителите на промените затруднява изпълнението на приложената принудителна административна мярка, предвид факта, че този вид документи не се съхраняват в помещенията на транспортното предприятие, а се намират на борда на превозните средства. В тази връзка се предвижда регламентирането на срок за връщането на заверените копия от лиценза или на удостоверенията към него, съответно и административно-наказателна отговорност за превозвача за неизпълнение на задълженията в този срок.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов