Горнооряховският музей показа най-новите находки от крепостта Ряховец

Мисия

17-11-2019, 10:00

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата ще остане отворена за посетители един месец

Петата археологическа изложба, представяща най-новите находки и научни открития от поредното археологическо лято на крепостта Ряховец бе открита в Исторически музей - Горна Оряховица. Гости на откриването на експозицията бяха заместник-кметът Пламен Мадемов, директорът на хуманитарната дирекция Румяна Матеева, основателят на Горнооряховския музей Йордан Димитров, антропологът д-р Надежда Атанасова, с която се работи по ДНК анализа на находки от крепостта. Тук бяха много колеги от близки и далечни музеи, учители и ученици, спомоществователи и любители на историята и археологията.

Мая Иванова – зам.-ръководител на екипа, работещ на крепостта отправи първото приветствие към гостите, вече като директор на Музея, а изложбата беше открита от Пламен Мадемов, в качеството му на зам.-кмет на Община Горна Оряховица, но и като директор на Историческия музей по времето на самите разкопки. Към поздравлението си той добави и обещанието на кмета инж. Добромир Добрев, че Общината не само ще продължи да подкрепя проучванията, а и ще работи за реализацията на проекта за социализация на емблематичната крепост. Ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев, подчерта стойността на направеното досега не само за науката, а и за обединяването на усилията на много хора в тази кауза. Научният консултант на разкопките проф. д-р Хитко Вачев поздрави своите млади колеги и им пожела да продължат да работят все така, с професионализъм и постоянство.

Сред множеството намерени това лято артефакти особено интересни са печати върху амфорни дръжки, по които може да се съди за търговския живот от III-I в. пр. Хр. Здравата основа, която преди 30 години са положили доц. д-р Йордан Алексиев, проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Иван Бъчваров, сега се разгръща в един много по-широк периметър на проучване, резултатите от който са представени в изложбата. Крепостта Ряховец продължава да дава повече въпроси, отколкото отговори, но и ние вече знаем как да създаваме екипи, които да разкриват нейните тайни, подчерта Илиян Петракиев.

Четиригодишна е традицията Музеят да отличава със специални грамоти децата от единствената у нас Археологическа школа. Тази година в нея участваха ученици от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, СУ „Максим Райкович” от Лясковец и СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново. От името на техните учители, благодарността за възпитаването на откривателски дух и любов към историческата памет, емоционално изрази Росица Петрова. За децата беше особено интересно да видят артефактите, в чието намиране са участвали. Над 30 момчета и момичета ентусиазирано обясняваха кое от подреденото в изложбата, къде и как е намерено. Своите специални свидетелства получиха и спомоществователите на Археологическата школа, с благодарност за възрожденския ентусиазъм да подкрепят една местна кауза.

Изложбата ще остане отворена за посетители един месец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов