М.с. Стоян Иванов спечели купа „Павликяни“

Спорт

18-11-2019, 08:00

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

И тази събота Павликени бе желана шахматна дестинация

III-то издание на шахматен турнир за купа „Павликяни“ посрещна любители на древната игра от цяла България. Организатор на събитието бе Община Павликени, в лицето на своя кмет инж. Емануил Манолов, със съдействието на местния шахматен клуб „Маринополци“ и ШК „Асеневци“ – Велико Търново. На 16.11. гр. Павликени събра най-пъстрия си състав от шахматисти досега: имаше много деца, баби, дядовци, татковци, любители и професионалисти, които се включиха в надпреварата за разпределянето на наградния фонд от над 1300лв.

Майсторът на спорта от София Стоян Иванов вдигна купа „Павликяни“, триумфирайки в оспорваното състезание, след като по-добрите допълнителни показатели го поставиха пред майстора на спорта от Варна Павел Янев. Двамата финишираха с равен брой точки – 6 от 7 възможни. Челната тройка попълни международният майстор Сашо Николов, а на 4-то и 5-то място се класираха Станислав Андреев и Кирил Бадев. При ветераните Феликс Харизанов взе първата награда, а приз за най-добре представил се състезател от Община Павликени грабна Божидар Златанов. Наградите в отделните ело категории: до 1500, 1700, 1900 и 2100 взеха съответно: Крис Велев, Камен Тачев, Янаки Лазаров и Веско Вълов.

Традиционно организаторите се бяха подготвили и с награди за най-малките, но много упорити шахматисти. Бяха раздадени 4 купи и 24 медала, разпределени в различните възрастови групи сред децата. При най-малките момчета (до 8г.) със злато се окичи Михаил Панайотов, при 10-годишните надделя Мартин Канчев, при 12-годишните - Крис Велев, а в групата на най-големите триумфира Божидар Златанов, представител на местния шахматен клуб „Маринополци“. При момичетата Невена Атанасова, Йоана Йорданова и Мелинда Хамзова  грабнаха златните медали.

„И това издание на турнир „Павликяни“ се превърна в истински празник на шахмата. Много сме щастливи, че за Павликени все по-често се говори сред шахматните среди, и че броят на децата, които тренират, нараства с всяка изминала година.  Много бе трудно да внедрим не така популярния ни спорт сред футбола, баскетбола и другите много атрактивни спортове, но ние продължаваме да се борим и все по-силно вярваме, че нещата вървят в една прекрасна насока. Смеем да твърдим, че, благодарение на съвместната ни работа с инж. Емануил Манолов, успяхме да издигнем шахмата като един от водещите спортове в Общината!“ – споделиха организаторите на събитието и ръководители на местния шахматен клуб „Маринополци“ Цвета Галунова и Даян Нинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов