„Зонта клуб“ дари книги със 100 вдъхновяващи женски истории на горнооряховската библиотека

Мисия

18-11-2019, 17:16

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата „Аз съм“ е посветена на 100-годишнината на хуманитарната организация

Общинска библиотека – Горна Оряховица получи пет екземпляра от юбилейния сборник „Аз съм”, дарение от „Зонта клуб – Велико Търново“. Книгата е издание на Ареа 05 на „Зонта Интернешънъл”, обединяващ България, Румъния и Македония. Дарението на дамите от „Зонта“ бе направено в навечерието на поредната кампания 16 дни срещу насилието над жени и деца и в защита на човешките права.

Книгата „Аз съм“ е посветена на 100-годишнината на хуманитарната организация и включва историите на 100 вдъхновяващи жени. Голяма част от историите са на българки, някои от които са наши съвременнички като оперната прима Райна Кабаиванска, пилотът Валентина Цветкова, певицата Лили Иванова, Нешка Робева, шампионките Стефка Костадинова и Таня Богомилова, Валя Балканска, Ваня Монева и много други. В книгата са намерили място и четири дами от Великотърновския регион – създателката на първото женско дружество в Търново Евгения Кисимова, Мария Монева, благодарение на която има „Сцена на вековете”, конниците на Асеневци и много други културни събития в старата столица, проф. Багрелия Борисова и народния артист Елена Стефанова.

Официалното представяне на сборника е било на 9 ноември в аулата на Софийския университет. По време на церемонията дамите от „Зонта” са връчили юбилейната си награда на Ренета Инджова – първата жена министър-председател на България, която също е част от сборника „Аз съм”.

Книгата, която е двуезично издание на български и английски, е дело на издателство „Фабер”. Първоначално излиза в тираж от 1000 бройки, които се откупуват от членове на „Зонта” и се даряват на библиотеки, музеи и обществени институции. Първите екземпляри за Библиотеката в Горна Оряховица, които ще бъдат последвани и от още книги и за училищните библиотеки в общината, са закупени от Дарина Узунова. Дарението беше направено от горнооряховската група в Търновския клуб на „Зонта” – инж. Красимира Коцева, която в момента е и президент на клуба, Дарина Узунова, Грета Стоянова и Елина Александрова, която е от Велико Търново и работи в Горна Оряховица. Главният библиотекар Светла Гъркова връчи на дамите от „Зонта“ свидетелство за дарение с уверението, че книгата, издадена от една 100-годишна организация ще намери най-добър прием в една 150-годишна библиотека, каквато е Горнооряховската.

Една от идеите на тази книга е да вдъхновява, показвайки как жените могат да сбъдват мечтите си и да заявят своето присъствие в обществото не само като съпруги и майки, но и като учени, артисти, политици. Голямата цел на „Зонта” е да насърчи младите момичета да се образоват, защото образованието е в основата на напредъка и на личната реализация на всеки. За да се подкрепя тази идея хуманитарната организация осигурява ежегодни стипендии на момичета и млади жени, обясниха дамите от „Зонта” на първите читатели на сборника в читалнята на Библиотеката – няколко момичета от литературния клуб „Калиопа” към СУ „Вичо Грънчаров”.

Празничната за „Зонта Интернешънъл” година продължава с традиционните две седмици с активности срещу насилието над деца и жени и в защита на човешките права. Кампанията започва на 25 ноември, когато е Международният ден срещу насилието над жени и деца и продължава до 10 декември, когато светът отбелязва Деня на правата на човека. За началото на кампанията в цял свят много обществени сгради ще бъдат осветени в оранжево като знак за съпричастност. В 19 часа на 25 ноември в оранжево ще светне и Царевец във Велико Търново. Като част от проявите в тези дни е предвидено дарение за Регионалната библиотека. Ще се проведе и традиционният вече лекоатлетически турнир „Заедно срещу насилието”, който се организира от „Зонта”, клуб „Етър Академик” и Община Велико Търново. Тази година в състезанието, което ще е на 30 ноември, са заявили участие над 300 лекоатлети от 10 до 17 години от 14 клуба от 8 области. Надпреварата е на закритата писта на стадион „Ивайло”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов