Здравният министър откри обновеното детско отделение на болницата в Севлиево

Животът

20-11-2019, 08:32

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кирил Ананиев уважи и откриването на реновираното отделение по нервни болести в Габрово

“Болницата е основно лечебно заведение в региона. Педиатричното отделение на МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” е едно от най-натоварените. Разполага с 18 легла, като само до началото на месец октомври тази година от тук са преминали 715 деца. Радвам се да открия обновеното детско отделение и съм убеден, че подобряването на инфраструктурата и материално-техническата база ще допринесат за подобряване на средата и повишаване удовлетвореността на пациентите“. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на официалното откриване на реновираното педиатрично отделение в севлиевската болница.

В рамките на посещението си министър Ананиев се запозна и с работата на обновеното преди месец вътрешно отделение на болницата. По думите му видяното е доказателство за сериозния ангажимент на общината, на екипа на лечебното заведение и на местния бизнес към здравеопазването в региона.

Здравният министър използва случая да поздрави кмета на Севлиево д-р Иван Иванов за решението Общината да покрива със средства от бюджета си услугите, които НЗОК не заплаща, за да се лекуват пациентите напълно безплатно. 

“С осигуряването на средства за общинските болници, държавата защити мястото и ролята им в системата на българското здравеопазване”, коментира управителят на болницата д-р Пламен Цеков. Той благодари на здравния министър за адекватното финансиране, благодарение на което лечебното заведение може успешно да планира дейността си. 

Ремонтираното детско отделение отговаря на всички съвременни изисквания за здравно обслужване. Обновени са изцяло тринайсет болнични стаи, съответно с по едно, две или три легла и собствени санитарни възли. Обособени са отделни стаи, тип “бокс”, за новородени деца и техните майки. На разположение на пациентите и лекарите са нови манипулационни и кабинети с модерно оборудване. Ремонтът на детското отделение стана факт с финансовата подкрепа на Община Севлиево и на „Идеал Стандарт – Видима“.

По-късно през деня министър Кирил Ананиев присъства и на откриването на реновираното отделение по нервни болести на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ в гр. Габрово. През миналата година Министерството на здравеопазването е осигурило 250 хил. лв. за ремонт на отделението, което е една от най-натоварените структури на лечебното заведение. През 2018 г. от тук са преминали близо 1800 пациенти, а само за деветмесечието на 2019 г. - над 1300 души. „Реновирането на отделението по нервни болести е от стратегическо значение за развитието на цялата болница. С него завършва цикълът по обновяване на всички по-големи структури на лечебното заведение“, посочи министър Ананиев. За последните три години МЗ е предоставило на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ над 1 млн. и 300 хил. лв.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)