Днес е Международен ден без тютюнопушене

Животът

21-11-2019, 08:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотото е „Спри сега за по-добро здраве утре”

Тютюнопушенето е една от доказаните водещи, предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.
Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година в САЩ и е бил наречен “Денят D” (Don’t smoke day). Оттогава Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).
По данни на „Здравния профил за България“ 2017 г. на Европейската комисия, разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население в нашата страна пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а сред 15-годишните момичета – най-високото равнище в ЕС; 30% от 15-годишните момичета са редовни пушачи.

 

Ако сте пушач, откажете се от пушенето поне за един ден!
Живейте едно денонощие без отровния цигарен дим!

Ползите за здравето започват да се проявяват още в първите часове, след отказа от тютюнопушене:

 

След 6 часа - Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.

 

След 12 часа - В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

 

След 2 дни - Обонянието и вкусът Ви се подобряват.

 

Между 2 и 12 седмица след отказването - Кръвообращението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

 

Между третия и деветия месец - Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.

 

След 5 години - Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.

 

След 10 години - Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)