В Севлиево заради хепатит: Кметът разпусна първолаците в СУ „Васил Левски”

Животът

27-11-2019, 10:30

Снимка:

община Севлиево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Три деца са заразени, двете са в инфекциозно отделение

Учениците от първи клас в СУ „Васил Левски“ в Севлиево няма да посещават учебните занятия в периода 27 – 29 ноември. Със заповед от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов дните се обявяват за неучебни за първолаците от училището.

Децата няма да ходят на училище, заради констатираните случаи на хепатит А в училището през последния месец. Със заповедта се цели да се предотврати разпространението на заболяването. Община Севлиево, съвместно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Габрово вече предприеха серия от мерки за превенция на разпространението на заболяването.

 

Община Севлиево и здравните власти са предприели всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на хепатит тип А в региона. Към момента на територията на Общината от хепатит А се лекуват три деца от СУ „Васил Левски“.  Първото заразено дете вече е изписано и е на домашно лечение, а другите две са настанени в “Инфекциозно отделение” на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

 

По препоръка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Габрово е предприето допълнително медицинско наблюдение и ежедневна двукратна дезинфекция на повърхностите и санитарните помещения в СУ „Васил Левски“. Поставени под медицинско наблюдение са хората от училището, които не са боледували или не са имунизирани срещу хепатит А.

От РЗИ са извършили и проверки за спазването на противоепидемичния режим в учебното заведение, в момента се извършва и дезинфекция на басейна в сградата. “Проверките продължават, за да се гарантира спокойствието на хората на Община Севлиево, както и да не се допуснат нови случаи на зараза”, категорични са от РЗИ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)