Красимир Каракачанов: Връщането на военната служба ще реши кадровия проблем в армията

Мисия

28-11-2019, 15:15

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Военният министър сподели, че е доволен от бюджет 2020

Единственото решение за решаването на проблема с кадровите военнослужещи е един ден, при достатъчно воля и консенсус в обществото, да се възстанови задължителната военна служба. Това е единственият начин да решим тези проблеми, които стоят пред нашата армия и редица други държави в НАТО и ЕС. Това каза днес във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той присъства на празника на НВУ „Васил Левски”.

Военният министър сподели, че е доволен от бюджет 2020, в който по думите му са предвидени средства и за увеличение на заплатите и за нови военнослужещи.
„През 2020 г. за трета поредна година има средства, както за увеличаване на заплатите с 10%, така и за нови военнослужещи. Отделени са и средства за ремонт и възстановяване на достатъчно военна техника. За съжаление натрупани проблеми в период от 30 години трудно могат да бъдат решени за 30 месеца, но важното е, че посоката е правилна и че има повече сигурност във военнослужещите. За всички е видно, че се полагат усилия и за облеклото им, и за материалната база, и за въоръжението, и за възнаграждението им. Проблемите ще ги решаваме постепенно“, каза още военният министър.
Следващата година Каракачанов очаква да се сключат и договорите двата кораба и 150 бронирани машини.  Сухопътната техника ще струва  2 млрд. и 220 млн. лева, а за двата патрулни кораби за флота държавата ще плати 840 млн. лв. без ДДС. По думите на Каракачанов  тези средства са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната за 2020 година.

Министър Красимир Каракачанов ще посети и последното за годината събитие от кампанията „Бъди войник“. То ще започне в 15.30 ч. в пространството зад Военния клуб в старата столица. Тук ще бъде подредена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Специалните сили, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“. На място те ще дават информация за вакантните места в Българската армия, за условията и начините за кандидатстване, за спецификата на службата във всеки един от видовете въоръжени сили.

Присъстващите ще могат да разгледат образци въоръжение, техника и оборудване на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Служба „Военна полиция“ и Специалните сили. В събитията се включват клуб „Традиция“ и Държавния военно-исторически архив. Те ще покажат български военни униформи от Първата световна война и мобилизационни документи от началото на създаването на Българската армия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов