Националният военен университет „Васил Левски” отбеляза 141 години от основаването си

Животът

28-11-2019, 16:08

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Почетния караул на университета посрещна вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Националният военен университет „Васил Левски” отбеляза 141 години от основаването си . Тържествата започнаха с празнична служба в храма „Св. Седмочисленици”. Почетния караул на университета посрещна вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Цветя и венци бяха поднесени пред паметника на Апостола и паметника на възпитаниците на НВУ.

„Хубав български празник е днешната дата, в която се отбелязва създаването на първото българско военно училище. Преди да бъдат изградени повечето от другите институции в току-що възстановеното българско Княжество, след 500-годишното турско робство, тогавашните създатели на съвременна България ясно са преценили, че българският народ няма бъдеще без храбра и добре обучена войска, която трябва да е водена от офицери, получили достойно образование. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, като подчерта, че докато има българска държава и докато в нея има българска нация ще има национални интереси и мъдрите български държавници са отчитали преди всичко националните интереси, а те са защитавани с кръвта на Българската армия - на българския войник, на българския сержант и на техните командири.

„Българският офицер винаги е защитавал своя дом, своето семейство и своята страна и затова той написа тези велики страници в нашата история. Докато ви има вас и такива като вас, ще я има България“, с тези думи министър Каракачанов се обърна към курсантите от НВУ и ги поздрави за избора, който са направили да служат на Родината.

В Дома на културата тържествено слово поднесе началника на военния университет полк. Иван Маламов. Той припомни на присъстващите историята около създаването на първото военно училище в България и подчерта, че в наши дни университета продължава да се развива успешно.

„Днес в Националния военен университет се обучават близо 2000 студента в 20 бакалавърски  и 19 магистърски програми, а приемът на курсанти вече три години е значително увеличен” – доълни полк. Маламов.

Кметът на старата столица Даниел Панов също поздрави курсантите и благодари на университета за съдействието, което е оказвал през годините в случаи на бедствия и аварии.

 

Връчени бяха награди на отличили се представители на НВУ. Сред официалните гости на празника бяха зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, народният представител доц. Милен Михов, колективният носител на Нобелова награда за мир проф. Михаил Харалампиев, висши офицери от подразделенията на Българската армия, представители на институции от Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов