Студентският съвет на ВТУ с остра позиция срещу смяната на управителя на „Студентски общежития“ ЕАД

Животът

29-11-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Иван Момински управлява дружеството от десетилетия

Студентският съвет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ излезе с официална позиция относно смяната на управителя на „Студентски общежития“ ЕАД Иван Момински, който е начело на дружеството от десетилетия. Официална информация от университета няма за настоящата рокада.

Позицията на Студентския съвет беше разпространена в социалните мрежи и ние я публикуваме без никаква редакция :

 

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ
Уважаеми студенти на Великотърновския университет , преподаватели и членове на светогорската академична общност,

Използваме възможността, за да декларираме чрез настоящата позиция твърдото и категорично несъгласие на ръководството на Студентски съвет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и председателите на домовите съвети на Блок 1, Блок 2 и Блок 3 на студентските общежития към нашия университет, с отстраняването на г-н Иван Момински от позицията му на управител на „Студентски столове и общежития“ ЕАД – клон Велико Търново.

Впечатленията ни от познанството ни с г-н Момински и досегашните ни професионални отношения с него са, че той е един безупречен професионалист с дългогодишен опит, изпълняващ изключително компетентно, авторитетно и отговорно служебните си задължения. В негово лице винаги сме срещали човек, отворен към диалог, сътрудничество и готовност за участие в съвместни инициативи, водещи към подобряване на условията за живот в студентските общежития на ВТУ. Смятаме, че благодарение на вещото ръководство на г-н Момински през последните 15 години, търновският клон на ССО се развива по възходяща линия, като доказателство за това безспорно е последният одит на финансовата комисия към Министерството на образованието и науката, данните от който сочат, че управляваният от него клон на ССО постига най-висок резултат измежду всички 9 клона на институцията в страната. Проверката констатира отлични резултати и не са установени нарушения. Друга важна цифра, която говори за успехите на г-н Момински е, че над 95% от стаите в общежитията са заети.

Ръководството на Студентски съвет на ВТУ категорично застава зад мнението , че отстраняването на г-н Момински от позицията му не е породено от професионални съображения, нито смятаме за редно подобна рокада да не бъде осъществена поне след допитване до председателите на домовите съвети и служителите от администрацията на ССО – Велико Търново. Според нас то е взето в партийната централа на една силно компрометирана и добре известна в средите на Великотърновския университет политическа партия, пряко представлявана от Председателя на Съвета на директорите на ССО – г-н Петър Петров.

Считаме, че взимането на това решение е свързано с личната неприязън на гореспоменатия г-н Петров към г-н Момински, твърдото несъгласие на втория с участието в задкулисни и порочни практики, присъщи за управленските ценности на г-н Петров, а не на последно място и силно разклатените позиции на групата студенти, гравитиращи около него, в ръководствата на трите блока на великотърновските студентски общежития.

Друг сериозен въпрос, който следва да зададем е по какви критерии Петър Петров е избран за Председател на Съвета на директорите на „Студентски столове и общежития“ ЕАД . Без солиден трудов стаж и икономическо образование са му поверени активи от милиони левове.

Огромно опасение и съмнения у нас поражда фактът, че на позицията на г-н Момински ще бъде назначен г-н Иван Димов, кандидат за общински съветник в листата на ПП „ВМРО – БНД“ на последните местни избори преди месец. Беглият поглед върху листата на „ВМРО – БНД“ за местните избори във Велико Търново показва, че Петър Петров, който е под номер 30 в листата назначава Иван Димов, който е 16ти. Заради подобни порочни практики усещането за корупция в България е най-високо сред страните в ЕС. Ние окачествяваме подобно решение като брутална намеса и отчаян опит на г-н Петър Петров , макар и частично, да върне мракобесните времена за нашия университет, в които политическият му „октопод“ успяваше да обхване с пипалата си структурите на университета и прилежащите му институции, възпрепятствайки по този начин професионализма и безпристрасността в тяхното функциониране.

Надяваме се да намерим подкрепа за позицията си от студентската общност на университета.

С уважение,

Светослав Мишев – Председател на Студентски Съвет
Александър Узунов – Заместник-председател на Студентски съвет
Дейвид Донев – Председател на Настанителна комисия и Студентска избирателна комисия на Студентски съвет
Андон Бакалски – Заместник-председател на Студентски Съвет и председател на Домовия съвет на Блок 3
Цветалина Иванова – Секретар на Студентски съвет и председател на Домовия Съвет на Блок 2
Стефан Пеловски – Председател на Домовия Съвет на Блок 1



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов