Рекорден брой деца участваха в надпреварата „Шахматно царство“

Спорт

03-12-2019, 11:54

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това беше първият вътрешен турнир на ШК „Асеневци“ за тази учебна година

93 малки любители на шахмата участваха в „Шахматно царство“ – първият  вътрешен турнир на Шахматен клуб „Асеневци“ за тази учебна година.

Ивелин Стефанов грабна купата от турнира с пълен точков актив и след изиграването на мач среща срещу Димитър Герджиков, както повеляваше регламента, тъй като и двамата бяха победили във всичките си срещи, но не бяха играли партия помежду си.

„Ивелинчо е най-колоритния състезател на „Асеневци“, той ни е сред първите деца, остана много верен и отдаден на играта и на нас, даже мечтае, когато порасне, да стане треньор по шах.“ – с усмивка споделиха ръководителите на клуба Цвета Галунова и Даян Нинов. Сред момичетата най-добре се представи Мария Калчева от Лясковец. Освен генералното класиране, бе извадено и класиране по класове. Златен медал за ученици в първи клас взе Теодор Тутеков, следван от Калоян Стоянов и Денислав Николов. При второкласниците триумфира Димитър Герджиков с блестящ резултата и второ място в генералното класиране. На второ и трето място се наредиха Александър Колев и Християн Димитров. В групата на третокласниците школата от Полски Тръмбеш взе пълно надмощие, като призовата тройка попълниха най-талантливите и активни деца от там: Ерик Иванов, Полина Георгиева и Калоян Георгиев. В групата на най-големите (4 клас +) със злато се окичи Пресиан Йорданов от Павликени. Последваха го Георги Христов и Веселин Маринов. Интересното съвпадение с имената на популярните български певци предизвика шеговити, но мили възклицания у публиката по време на награждаването тъй като ръководителите на ШК „Асеневци“ са известни с любовта си към българската музика.

„Този турнир бе най-хубавият, който сме правили до момента. Въведохме много нови неща, а благодарение на партито, с което завършихме състезателния ден, наистина създадохме един огромен празник на шахмата! При нас тренират много деца, турнирите ни винаги са масови, но освен да учим децата на шах, винаги сме казвали, че ни се иска да създадем една малко по-лична и приятелска връзка с тях. В нашия отбор всички са приятели и всички са приятелски настроени към другите отбори. За нас най-важно е децата да растат като добри и стойностни хора, затова и се опитваме да организираме събития извън тренировъчния процес, където да имаме по-различен контакт с тях, и да възпитаваме с примера и думите си морал, толерантност и добри обноски.“ – коментираха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов