Посветиха изложба на световно известния инженер проф. Виден Табаков

Велико Търново Лайф

03-12-2019, 12:42

Снимка:

РНБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на „Безпределният космос на човешкия ум“ е търновската библиотека

В РНБ „П. Р. Славейков“ беше открита изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и дейността на световно признатия български инженер – проф. Виден Табаков. Гост на събитието беше  г-н Дейвид Хемпсън, основател и ръководител на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, чието дело е експозицията, съвместно с ДА „Архиви“ и   финансовата подкрепа на Американското посолство в София. Присъстваха ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика – Велико Търново и студенти.

       Повод за гостуването на експозицията е отбелязването на 100 години рождението на световно признатия български учен. Посредством документи и фотографии се проследява интересната съдба и професионални постижения на Виден Табаков, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма „Аполо“ с Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната. Документите са от личния фонд на професора – преподавател и инженер, които се съхраняват в Централен Държавен архив - София. Те са пренесени от Съединените американски щати в България през лятото на 2017 г. със съдействието на фондация „Визия за наука и технологичен растеж“ и проф. Аватеф Хамед от Университета Синсинати.

       Проф. д‐р Виден Табаков е авиокосмически инженер, малко известен в България, но е вдъхновяващ пример за младеж, роден и завършил гимназия в България, доказал се като учен и професионалист на три континента – Европа, Южна Америка и Северна Америка. С изследванията си той променя хода на космическата програма на САЩ, както и живота на над 1000 студенти като преподавател в Университета Синсинати. Научните интереси на проф. Виден Табаков са свързани с разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Световно признат експерт в областта на високотемпературната корозия и защита от нея. Неговите изследвания удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти.

       Научната му кариера е емблематичен пример за връзка между науката, образованието и бизнеса. Паралелно с преподавателската работа, провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), американските въздушни, военноморски и наземни сили и световни компании. Над 45 години е един от най-изявените и активни изследователи на НАСА. Има над 400 научни публикации в утвърдени научни списания.

       Освен родния си език – български, проф. Виден Табаков учи и се дипломира на чешки, пише дисертация на немски, защитава патент в Аржентина на испански и преподава на английски в САЩ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов