„Хензел и Гретел“ в афиша на Куклен театър ВЕСЕЛ

Велико Търново Лайф

06-12-2019, 09:00

Снимка:

Драматично-куклен театър Силистра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостува Драматично- куклен театър – Силистра

          В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 7 декември от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува „Хензел и Гретел“ – спектакъл на Драматично- куклен театър – Силистра. След успеха на силистренските кукленици с „Маша и Мечока”, това е поредното им участие през настоящия театрален сезон на сцената на Театър ВЕСЕЛ.

          Постановката и сценарият на спектакъла „Хензел и Гретел“ по Братя Грим са дело на Илиян Иванов, сценографията и куклите – на Павлина Василева, а музикалното оформление и музиката на песните – на Георги Гарчов. В спектакъла участват Елена Кешишева и Станислав Георгиев. Режисьорското решение, атрактивната сценография и оригиналната музика въвеждат по неповторим начин зрителите във вълшебния свят на кукленото театрално изкуство.
          В една далечна страна, в малка къщичка близо до гората, живеело семейството на беден дървар. Той имал две прекрасни деца. Момчето се казвало Хензел, а момичето – Гретел...

          Любопитно е, че приказката пресъздава суровите нрави през Средновековието, когато в бедните райони е имало случаи да се изоставят деца, защото родителите не са били в състояние да ги изхранят. Трябва да се отбележи, че в първите издания на приказката именно майката на децата убеждава бащата да се отърват от тях, докато по-късно тя е заменена от мащехата, вероятно с намерение по такъв начин приказката да се приема по-добре.

          Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.
 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)