Община Свищов подменя уличното осветление в населените места с енергийно ефективно - velikotarnovo.utre.bg

Община Свищов подменя уличното осветление в населените места с енергийно ефективно

06 декември 2019, 12:04 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Общината ще кандидатства за финансиране по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Община Свищов започва работа по изключително важен проект, свързан с енергийната ефективност. Чрез възможностите, които предоставя Норвежкият финансов механизъм и Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. ще бъде подменено уличното осветление във всички населени места в общината, които отговарят на изискванията, с така нареченото „интелигентно осветление“. Общината ще кандидатства по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" (ВЕЕЕЕС), като процедурата  има за цел да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини, и да подобри условията на живот на населението в страната.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ  по Програмата е 8.2 млн. евро, а бюджетът на всеки отделен проект може да бъде от 200 хил. до 600 хил. евро. Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите.

Уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините, което  оказва влияние върху ръста на енергийната консумация през последните години. Неговата модернизация и рехабилитация е от ключово значение за намаляване на енергийното потребление в общините. 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета