В Етъра за втора година провеждат „Майстор за един ден“

Велико Търново Лайф

07-12-2019, 12:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-добре представилият се музеен служител в надпреварата получава „Майсторско свидетелство”

За трета поредна година музейни специалисти от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum влизат в работилниците на Чаршията да „откраднат" занаят!

Инициативата „Майстор за един ден" стартира през 2017 година като провокация към служителите на институцията да се запознаят по-отблизо с тънкостите в упражняването на различни занаяти чрез придобиване на практически умения. В рамките на един ден те имат възможност да почерпят знания и опит от майсторите на Чаршията и собственоръчно да се пробват да изработят изделие, с което да засвидетелстват своята сръчност.

По-умелите успяват да „откраднат” от тайните на майсторите, а в края на деня най-добре представилият се музеен служител в надпреварата получава „Майсторско свидетелство”, което му дава правото в деня на Св. Спиридон – покровител на занаятчиите – 12 декември, да празнува наравно с майсторите занаятчии.

Планирайте своето посещение на музей „Етър” за 11 декември и не пропускайте възможността да станете част от този необикновен музеен експеримент като гласувайте за най-атрактивен „крадец на занаят”. В специално обособено за целта място на Чаршията вие може да пуснете своя глас, а вотът на посетителите ще бъде обявен в края на деня.

През 2019 година събитието има и съпътстваща програма. В Изложбена зала 1 на музея всеки има възможност да се включи в инициативата „Сподели своето умение" с демонстрация на традиционно домашно занятие – плетене на една или две куки, работа с плъсти, шиене с гайтан, макраме и др.

10:00 ч. - 10:30 ч.

Работилница за ситопечат в Изложбена зала 1

10:50 ч. - 11:00 ч.

Пред Сакова къща журито обявява регламента на инициативата „Майстор за един ден“ и дава старт на надпреварата

11:00 ч. - 12:00 ч.

Начало на надпреварата „Да откраднеш занаят"

13:00 ч. - 14:00 ч.

Втори етап на надпреварата „Да откраднеш занаят"

14:30 ч. - 15:30 ч.

Представяне на участниците в надпреварата и журиране, място: Изложбена зала 1

15:30 ч. - 15:45 ч.

Обявяване на най-атрактивен „крадец на занаят”, според вота на посетителите

15:45 ч. - 16:00 ч.

Награждаване на един от участниците във вота на посетителите, след теглене на жребий

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов