Българите харчат най-много за комуникации в целия Евросъюз - velikotarnovo.utre.bg

Българите харчат най-много за комуникации в целия Евросъюз

07 декември 2019, 16:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Най-пестеливи са домакинствата в Люксембург

Домакинствата в България са похарчили най-много средства за комуникации през 2018 г. в целия Европейски съюз, показа статистика на Евростат. През миналата година делът на разходите, свързани с комуникацията, в България е 4.8%, като най-близо до нас са Гърция, Румъния (4.1%) и Хърватия (4%). Средно делът в ЕС е 2.3% за 2018 г. от общите разходи за домакинствата.

Като цяло домакинствата в Европейския съюз през 2018 г. са изразходвали над 200 млрд. евро за комуникации, което е равно на 1.3% от БВП на Блока. Под „комуникации“ разбираме пощенски услуги, телефон и телефакс оборудване и услуги.

Домакинствата в Люксембург са в другия край на класацията и харчат най-малко за тези услуги (1.3%). Следва Обединеното кралство (1.6%), Дания и Австрия (и 1.9%) – те изразходват най-ниския дял от разходите на домакинствата си за комуникации. 

От всички основни позиции на разходите за домакинства в ЕС, комуникациите отчитат  най-значителното намаление през последното десетилетие. Техният дял намалява от 2.8% през 2008 г. на 2.3% през 2018 г.

За десетте години делът на общите разходи на домакинствата за комуникации намалява в повечето държави членки. Най-голямо свиване е регистрирано в Естония (от 3.8% от общите разходи за домакинства през 2008 г. на 2.5% през 2018 г.). Следват Холандия, Полша, Франция, Ирландия, Чехия, Португалия и България.

Въпреки че у нас в момента даваме най-много за този сектор в ЕС, цените на услугите в него поевтиняват през последните години с 0.6%, показва статистиката.  

Разходите за комуникация обаче се увеличиха в четири държави-членки на ЕС - Румъния (от 2.1% през 2008 г. на 4.1% през 2018 г., Литва, Швеция и Хърватия.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета