Днес се навършват 33 години от разрушителното земетресение в Стражица

Животът

07-12-2019, 16:39

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трусът преобръща живота на над 2 500 семейства

Преди 33 години, на 7 декември 1986 г., в 16 часа и 17 минути Стражица е разлюляна от земетресение 5,7 по Рихтер, което събаря 15 000 сгради. От труса загиват трима души, 80 са ранените, а 80% от жилищата остават необитаеми. Хиляди семейства са принудени да живеят във фургони с години. Епицентърът е в района на град Стражица, около село Асеново, дълбочината на труса е на 13 километра под земната повърхност.

За децата няма ясли, детски градини, училища- разпръснати са да учат в различни краища на страната. Белегът на бедствието личи и в Попово. И в съседните на Стражица села - Асеново и Мирово. Хората още помнят ужаса на преживяното. Помнят и десетките срещи с държавни ръководители, които са им обещавали бързо справяне с последиците от земетресението.

На третия, четвъртия ден се създава организация. Фургоните пристигат с влекачи. Багерът чака - стоварва ги. Трактористите ги влекат по къщите.

След бедствието държавата осигурява почти 1 милиард лева за възстановяване на пострадалата община. Хората в цялата страна събират 7 млн. лв. за пострадалите жители. Двама известни строители - Игнат Раденков и Дамян Илиев, идват доброволно да подпомогнат възстановяването на града.

Построени са две производствени бази и са осигурени 2000 фургона. Изградени са и 703 временни къщички, за които тогава са похарчени 20 млн. лв. Впоследствие Политбюро на ЦК на БКП отчита, че такова строителство е грешка, тъй като е временно и практически бараките трудно издържат на зимите. Но парите вече са похарчени. Изградени и ремонтирани са 5564 къщи и общински жилища, но и немалко остават незавършени и на различен етап на строителство.

Датата 7-ми декември 1986-та наистина разделя живота на стражичани на "преди и след"- преди и след земетресението.

На 7.12.2010 г. върху сградата на бившето АПК, по част от която са запазени следи от бедствието, е поставен накривен часовник със стрелки, които са спрени на 16:17 часа, за да припомня на хората за трагичната съдба, която сполетява населението тогава.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)