Съдът отхвърли иска на БСП срещу избора на инж. Добрев за кмет на община Горна Оряховица

Животът

10-12-2019, 09:59

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Решението на ВТАС може да се обжалва през ВАС

Великотърновският административен съд отхвърли жалбата на „БСП за България, АБВ, Движение 21” срещу решението на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица, с което Добромир Добрев е обявен за избран кмет на общината.

Жалбоподателите оспорваха кметския избор във втората по големина община в областта, тъй като според тях кандидатът на ГЕРБ не е имал настоящ адрес в страната по време на регистрацията. Инж. Добромир Добрев, който имаше два кметски мандата, преди последните избори, се оказа в спорната ситуация, след като е бил дерегистриран в Русе, където е имал настоящ адрес по време на студентските си години.

В хода на делото всички страни представиха своите доказателства и в крайна сметка жалбата е преценена като неоснователна.

След преценка на събраните факти, Съдът преценява, че „обстоятелството, че лицето е било именно кмет на общината в Горна Оряховица, е безспорно, както е безспорно и, че това му качество от една страна изисква пребиваването му на територията на общината практически през всеки работен ден, като от друга страна именно поради това си качество лицето непосредствено е запознато с регионалните проблеми на община Горна Оряховица.

При това положение не може да се приеме оплакването на жалбоподателя, че е съществено нарушаване на изборните правила, водещо до незаконосъобразност на спорното решение на Комисията. Дотук изложеното налага отхвърляне на жалбата”.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов