Велико Търново с нова стратегия за развитие на културата за периода 2020-2030

Мисия

12-12-2019, 14:05

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът е качен за обществено обсъждане в сайта на общината

Готов е проектът на новата Стратегия за развитие на културата в община Велико Търново, обхващаща периода 2020-2030-а година. Документът вече е публикуван на сайта на общината за обществено обсъждане. На следния адрес всеки може да се запознае с подробната информация, таблици и графики, а в раздел „Обществено обсъждане“ гражданите и заинтересованите страни могат да оставят своите коментари и предложения.

Стратегията за развитие на културата има за главна цел утвърждаване на образа на старопрестолния град като историческа и духовна столица на България, като средище, укрепващо и популяризиращо българската национална идентичност и като съставна част от европейските и световни постижения на цивилизацията.

Няколко са оперативните цели – идентичност, достъп, творчество и развитие. Предложените политики имат за задача да експонират и интегрират богатото културно наследство и динамичното настояще на Велико Търново и региона, а също и да подобрят достъпа до култура и изкуство чрез инвестиции в инфраструктурата и качеството на живот. Сред основните акценти е насърчаването на творческото участие във всички сфери на културата и изкуството, прилагане на иновации, партньорство с интелигентни бизнес инициативи, генериращи висока добавена стойност, с неправителствения сектор, с културните, творческите индустрии и туризма.

Стратегията обособява няколко подсектора: материално и нематериално културно наследство; визуални изкуства, архитектура и дизайн; сценични изкуства; книга, четене и библиотеки; аудиовизия и медии; читалища и любителско творчество.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)